Tuesday, June 14, 2011

donat ku seperti dunkin donuts

tetiba jer hari ni aku cerita pasal donut...mungkin sbb air liur aku dah tahap menitis atas lantai heeee..Masalahnya bukan aku tak pandai nak buat..malah inilah hasil pembuatan dr tangan aku..tp kemalasan yg melampau menjadikan tangan aku begitu keras untuk menguli donut....apa pun aku nak turunkan sikit ilmu pembuatan donut yg amat simple mimple untuk korang yg separa lazy mcm aku.....jadi apa lagi jom kita menggentel tepung....heeee






sebelom kita nak buat donut,ni nak bgth kalau korang buat tak jadi sila salahkan tgn korang ok...hehehe

bahan2 yg harus ada atas meja@atas lantai:


(bahanA)

air suam2 kuku 300 ml
yis kering(jenama mauripan)sebungkus
secubit garam(agak2lah)
satu sudu gula
susu cair 5 sudu besar



contoh yis segera mauripan....




(bahanB)

tepung gandum setengah kilo(separuh dr satu plastik yg selalu korang beli tulah)
marjerin 2 sudu


(bahan hias)

coklat cair
apa2 hiasan suka hati...
jgn letak bunga hidup atas tu sudahlah..heee


cara buat:

satukan bahan2 A
pastu kacau2 sebati...biarkan dalam 10 minit sampai mauripan tadi berbuih2..
kemudian ambiklah tepung ..kalau nak senang menguli letak dalam besen(bukan besen basuh kain ok)
besen yg sesuai untuk menguli...kalau takde besen,dlm talam pun oklah..

pastu letak majerin tu kat tepung tadi..ramas2 kasi rata...dah rata,tuangkan bancuhan A tadi....gaul2,
uli2...uli lagi..dan lagi..kalau agak keras,tambahkan air,kalau lembik tambahkan tepung...bila dah rasa tak melekit2 kat tangan,maka dah ok lah tu....kemudian biarkan tepung tadi selama setengah jam.jgn lupa
tutup atas dia.....dgn kain lembap pun boleh..kalau malas lembapkan kain, korang tutup jer ngan tudung periuk..
abis cerita.....pastu sementara tunggu bancuhan tadi naik menggebu...tak reti2 ke,basuh pinggan mangkuk ke,
lap2 meja yg berterabur dgn tepung tu ke...tak pun..pergilah tengok tv kejap...

setelah setengah jam berlalu...

tara.....tepung tadi pun dah naik sekali ganda dr saiz asal(kalau tak naik,jgn salahkan aku)
pastu bolehlah di bentuk ikut suka..nak bentuk roda ke,nak bentuk 4 segi ke..suka hatilah..
tp aku ada acuan donut yg aku beli kat kedai rm2..jd..senanglah kerja,tinggal terap2kan ajer...

pastu..jgn terus goreng..biokan dulu dlm 15 minit...bila saiz dia agak kembung dr saiz asal barulah sedia
untuk di goreng.....api jgn kuat2 tau...sederhana slow jer....karang hitam plak donut korang...

bila dah sejuk..n dah masuk bab menghias...jd mcm2 cara korang boleh deco..kalo nak yg classic bolehlah tepek jer gula ising..tp kalo nak yg cantik ala2 deco selebriti bolehlah tengok kat sini....hahaha



selamat mencuba....





p/s: untuk hasil yg maksimum sila cuba lagi kalau kurang jadi...heeee
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...